În Parohia Tolstoi din Alba Iulia a fost inaugurat un centru educațional pentru dezvoltare personală și consiliere adicții, în data de 26 iunie. La Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul Tolstoi, municipiul Alba Iulia, a avut loc slujba de binecuvântare a noului centru, amenajat la subsolul lăcașului de cult. Din sobor au făcut parte pr. Eugen Moldovan, consilier administrativ-bisericesc în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, pr. conf. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural, și pr. Teofil Grigore Slevaș, protoiereu al Protopopiatului Alba Iulia. Prof. univ. dr. Aurora Szentágotai-Tătar, cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a susținut prelegerea „Consumul de droguri la tineri. Provocări și soluții”, prilej cu care a subliniat importanța consilierii persoanelor dependente. Pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, inițiatorul proiectului și parohul Parohiei Tolstoi, a prezentat aspectele importante ale noului program social. Evenimentul a fost organizat de Parohia Tolstoi și Asociația „Lumina Faptei”. La final, prof. Simona Himcinschi a prezentat programul ediției din acest an a Școlii de vară organizate în cadrul Centrului cultural-catehetic „Sfântul Ioan Botezătorul” din Parohia Tolstoi, conform unui comunicat al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Ziua Națională a României sărbătorită în mod solemn la Alba Iulia
La Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia a fost sărbătorită Ziua Națională a României, la 105 ani de la Marea Unire. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a celebrat Sfânta Liturghie, apoi a săvârșit slujba de Te Deum, în prezența a mii de credincioși din țară și de peste hotare. Răspunsurile liturgice au fost oferite, cu acest prilej, de Grupul coral „Cantores Domini” al Eparhiei Alba Iuliei.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a spus: „Sărbătoarea noastră naţională, 1 decembrie 1918, este ziua în care s-a pus capăt robiei. Atunci a început era istoriei românilor liberi, unindu-se toţi sub o singură stăpânire naţională. Din acel moment, Alba Iulia a îmbrăcat pentru eternitate veşmânt de sărbătoare. (...) La 1 decembrie 1918, aici s-a realizat unirea Transilvaniei cu patria-mamă, România, prin aceasta desăvârşindu-se statul naţional român. La această mare sărbătoare, avem prilejul de a mulţumi Bunului Dumnezeu pentru bucurii şi pentru încercări, dar mai ales pentru ajutorul pe care neamul acesta l-a simţit în momentele de grea cumpănă ale istoriei sale”.
În continuare, pe esplanada special amenajată în fața Catedralei Încoronării, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a săvârșit slujba de Te Deum, celebrată în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra poporului român de-a lungul timpului. Ceremonia a fost săvârşită în prezența a mii de credincioși veniți din întreaga țară și din afara granițelor.
La finalul slujbei, ierarhul a evidențiat însemnătatea istorică a actului unificării românilor într-un singur stat. Apoi au fost interpretate un colind și trei cântece patriotice de către soborul de clerici și miile de credincioși.